Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym

  • wyświetlono: 994 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny sernik, gdzie spód migdałowy idealnie komponuje się z masą serową i polewą kajmakową.

profilowe_1
  • 310min

Składniki

Mój sernik robiłam w formie 25x30, ale można wykorzystać większą.

Na spód migdałowy
240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g zmielonych migdałów
65 g cukru pudru
125 g zimnego masła
1 duże jajko (u mnie 2 małe)

Na masę serową
7 jajek
1 szklanka cukru (200 g)
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 kg sera twarogowego zmielonego (u mnie z wiaderka)
100 g masła
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
1 łyżka soku z cytryny

Na polewę krówkową
1 puszka masy kajmakowej (510 g)
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka słonecznika łuskanego

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym

  • 1. Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponownie włożyć na 5-10 minut do lodówki.
    Można również od razu po zagnieceniu ciasta wylepić je na dnie formy i włożyć do lodówki (ja spód przygotowuję dzień wcześniej, wylepiam więc dno formy, nakładam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
  • 2. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy i sok z cytryny. Szybko zmiksować do połączenia składników. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając pozostały cukier. Obie masy delikatnie połączyć, wymieszać i przelać na ochłodzony migdałowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić tak sernik na 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
  • 3. Masa krówkowa: Masło wrzucić do miski, zmiksować i stopniowo dodawać masę kajmakową nadal miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać wierzch sernika, posypać słonecznikiem i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Porady

Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi dobrze się schłodzić w lodówce. Masa krówkowa jest lekko lejna, więc jeżeli chcecie bardziej gęstą, to należy dodać więcej masła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastomigdałysernikmasa krówkowaWielkanockajmak

Komentarze

Podobne przepisy

Senik krówkowy na zimno

Dodane przez: Justine_Mazur

Sernik krówkowy na zimno

Sernik lekki jak chmurka o pysznym...

Sernik z zagęszczonym mlekiem na spodzie orzechowym

Dodane przez: bienpyt

Sernik z zagęszczonym mlekiem na spodzie...

Bardzo szybki sernik z dodatkiem...

Sernik z truskawkami na kakaowym spodzie

Dodane przez: agarybak76

Sernik z truskawkami na kakaowym spodzie

Truskawki możemy zamienić na inne...

sernik na korzennym spodzie

Dodane przez: majka190382

SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE

Sernik na przepysznym, korzennym...

Sernik.

Dodane przez: Di bloguje

Sernik na zimno z masą krówkową

Jest delikatny, kremowy i posiada...

image-0pq839i

Dodane przez: izek

Sernik na grubym spodzie

Sernik z przepisu mojej mamy, na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE