Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym

4.5 (154 ocen)

  • 5 godz. 10 min

Pyszny sernik, gdzie spód migdałowy idealnie komponuje się z masą serową i polewą kajmakową.

  • 5 godz. 10 min

Składniki:

  • Mój sernik robiłam w formie 25x30, ale można wykorzystać większą.

    Na spód migdałowy
    240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g zmielonych migdałów
    65 g cukru pudru
    125 g zimnego masła
    1 duże jajko (u mnie 2 małe)

    Na masę serową
    7 jajek
    1 szklanka cukru (200 g)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 kg sera twarogowego zmielonego (u mnie z wiaderka)
    100 g masła
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
    1 łyżka soku z cytryny

    Na polewę krówkową
    1 puszka masy kajmakowej (510 g)
    1 kostka masła w temperaturze pokojowej
    1 łyżka słonecznika łuskanego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kajmak

Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponownie włożyć na 5-10 minut do lodówki.
    Można również od razu po zagnieceniu ciasta wylepić je na dnie formy i włożyć do lodówki (ja spód przygotowuję dzień wcześniej, wylepiam więc dno formy, nakładam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
  • 2. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy i sok z cytryny. Szybko zmiksować do połączenia składników. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając pozostały cukier. Obie masy delikatnie połączyć, wymieszać i przelać na ochłodzony migdałowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić tak sernik na 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
  • 3. Masa krówkowa: Masło wrzucić do miski, zmiksować i stopniowo dodawać masę kajmakową nadal miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać wierzch sernika, posypać słonecznikiem i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Porady

Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi dobrze się schłodzić w lodówce. Masa krówkowa jest lekko lejna, więc jeżeli chcecie bardziej gęstą, to należy dodać więcej masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Migdały Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować