REKLAMA

sernik królewski

wyświetlono: 7281 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

łatwy i smaczny sernik, chyba każdy zna jego smak. W składnikach na ciasto podana jest 1 szkl mąki krupczatki, jesli nie macie można dać pszenną

opublikowany: 23.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki krupczatki
    3 żółtka
    1 łyżka smalcu
    15 dag masła
    3/4 szkl cukru
    3 łyżki śmietany 12-18%
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa: 1 kg twarogu
    15 dag masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę.
  • 2. Dużą blachę (23x35 cm) smarujemy masłem, lekko posypujemy kaszą manną i ścieramy połowę ciasta.
  • 3. Białka ubijamy na pianę dodając również te które zostały nam od ciasta.
  • 4. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodajemy po łyżce sera, mieszamy, wsypujemy proszek budyniowy. Delikatnie mieszając już łyżką dodajemy pianę z białek.
  • 5. Masę serową wykładamy na ciasto, a na jej wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C następnie zmniejszamy temperaturę na 160 st. C i pieczmy około 40 minut.
  • 6. Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magda_Z indeks

Sernik królewski

Klasyka gatunku. Idealny na co dzień i od święta. Wprost rozpływa się w ustach.

kategoria: Ciasta serniki kruche ciasto ciasto kakaowe opublikowany: 16.04.2018 | wyświetlono: 5361 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE