REKLAMA

Sernik kokosowy z brzoskwiniami

wyświetlono: 1917 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pyszny, kremowy sernik z brzoskwiniami wzbogaciłam o mielone wiórki kokosowe i polewę czekoladową. Ciasto idealne na świąta lub wyjątkowe okazje.

opublikowany: 03.04.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • kruchy spód: 2 żółtka
    1 jajko
    2/3 szklanki cukru
    2,5 szklanki mąki
    200 g masła
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowo-kokosowa:
    1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    100 g masła
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    250 g śmietany 30 proc.
    3 łyżki zmielonych wiórków kokosowych
    1 budyń śmietankowy
    polewa: 3 łyżki kakao 
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny 
    3 łyżki zimnej wody
    kilka kropel aromatu rumowego

    ponadto: 1 puszka brzoskwiń
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: wszystkie składniki połącz. Ciasto zwiń w kulę i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie schłodzonym ciastem wylep dno formy o śr.25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 180 st.
  • Sernik kokosowy z brzoskwiniami 2. Masa serowo-kokosowa: miękkie masło utrzyj z cukrem. Kiedy cukier bedzie mało wyczuwalny dodawaj po jednym żółtku wciąż ucierając. Następnie łyżkami dodawaj ser, zmielony kokos i budyń. Kremówkę ubij na sztywno i połącz z resztą składników. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z bialek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Polowę ciasta przelej na podpieczony spód, wyłóż brzoskwinie i pozostałą masę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piecz ok.60 minut. Wystudź.
  • 3. Polewa czekoladowa: cukier wymieszaj z kakao, dodaj mleko i utrzyj na papkę. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie ogrzej, do jej rozpuszczenia, dodaj masło i zdejmij z ognia. Przelej do kakaowej papki i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj aromat. Jeszcze ciepłe przelej na upieczony, schłodzony sernik, wyrównaj. Wstaw do lodówki na min.3-4 godz. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: klementynka 28695223_334377100384945_578555202_o

sernik kokosowy

Ten sernik zawsze sie udaje. Zrobiłam go z przepisu Siostry Anastazji.

kategoria: Ciasta do kawy serniki Desery opublikowany: 01.11.2014 | wyświetlono: 15630 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE