Sernik kokosowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: wszystkie składniki połącz. Ciasto zwiń w kulę i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie schłodzonym ciastem wylep dno formy o śr.25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 180 st.
2.Masa serowo-kokosowa: miękkie masło utrzyj z cukrem. Kiedy cukier bedzie mało wyczuwalny dodawaj po jednym żółtku wciąż ucierając. Następnie łyżkami dodawaj ser, zmielony kokos i budyń. Kremówkę ubij na sztywno i połącz z resztą składników. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z bialek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Polowę ciasta przelej na podpieczony spód, wyłóż brzoskwinie i pozostałą masę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piecz ok.60 minut. Wystudź.
3.Polewa czekoladowa: cukier wymieszaj z kakao, dodaj mleko i utrzyj na papkę. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie ogrzej, do jej rozpuszczenia, dodaj masło i zdejmij z ognia. Przelej do kakaowej papki i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj aromat. Jeszcze ciepłe przelej na upieczony, schłodzony sernik, wyrównaj. Wstaw do lodówki na min.3-4 godz. Smacznego!
Komentarze