Sernik kawowy z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tym razem wersja pieczona. Pyszny i aksamitny sernik. Polecam !

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    herbatniki czekoladowe 200 g,
    masło 100 g,
    Masa kawowa:
    ser na sernik 1 kg,
    cukier 1 szk,
    jajka 4 szt,
    mąka ziemniaczana 3 łyżki,
    śmietana 30 % 100 ml,
    kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki,
    czekolada mleczna 50 g,
    Polewa:
    czekolada mleczna 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik kawowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik kawowy z czekoladą 1. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki czekoladowe rozdrobnić w rozdrabniaczu. Masło roztopić i przelać do herbatników, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
  • Sernik kawowy z czekoladą 2. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz kawę i całość chwilę zmiksować. Następie do masy twarogowej dodawać cały czas miksując po jednym jajku. Na koniec wsypać czekoladę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na herbatniki. Piec 60 minut w temperaturze 175 stopni.
  • Sernik kawowy z czekoladą 3. Czekoladę na polewę rozpuścić i rozsmarować na wierzchu sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować