Sernik kawowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki czekoladowe rozdrobnić w rozdrabniaczu. Masło roztopić i przelać do herbatników, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
2.Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz kawę i całość chwilę zmiksować. Następie do masy twarogowej dodawać cały czas miksując po jednym jajku. Na koniec wsypać czekoladę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na herbatniki. Piec 60 minut w temperaturze 175 stopni.
3.Czekoladę na polewę rozpuścić i rozsmarować na wierzchu sernika.
Komentarze