Sernik kawowy z białą czekoladą

4.33 (3 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonałe połączenie smaków. Aromat kawy nadaje ciastu niesamowitego smaku. Biała czekolada nadaje niezbędną słodycz, równoważy smaki. Jest to ciasto, które sprawdzi się zarówno na przyjęciach, jak i spotkaniach rodzinnych.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa kawowa
    500 g sera trzykrotnie mielonego
    200 g cukru pudru
    30 ml wody
    30 g kawy rozpuszczalnej
    30 g żelatyny
    masa z białą czekoladą
    500 g sera trzykrotnie mielonego
    100 g cukru pudru
    100 g białej czekolady
    30 ml wody
    30 g żelatyny

    dodatkowo
    400 ml śmietany 30%
    200 g biszkoptów okrągłych
    250 g cukru pudru
    30 g śmietanfixu
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sernik na zimno

Sernik kawowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kawowa: Ser miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy kawę. Miksujemy. Żelatynę rozpuść w wrzącej wodzie. Odstaw do napęcznienia. Po kilku minutach podgrzej na małym ogniu. Dodaje do masy serowej. Wymieszaj łyżką.
    Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Nałóż masę kawową. Wstaw do lodówki na godzinę.
    Masa z białej czekolady: Czekoladę połam na kawałki. Rozpuść nad kąpielą wodną. Wystudź. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Żelatynę rozpuść w wrzącej wodzie. Odstaw do napęcznienia. Po kilku minutach podgrzej na małym ogniu. Dodaje do masy serowej. Wymieszaj łyżką.
    Masę z białą czekoladą nakładamy na masę kawową. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujmy. Bitą śmietanę układamy na wierz sernika. Posypujemy kakałem i kawa. Ponownie chłodzimy przez dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować