Kawowy sernik nowojorski

4.48 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

New York Cheesecake to jeden z tych serników, który pokochał chyba cały świat. Przyznam szczerze, że i ja mam do niego słabość. Wyśmienicie smakuje z frużeliną owocową, polewą czekoladową jak i solo. Stanowi również świetną bazę do różnych wariacji smakowych. I właśnie dziś klasyczny sernik nowojorski wzbogaciłam o wspaniałą, kawową nutę. Miłośnicy kawy z pewnością będą zachwyceni. Ale uwaga! Sernik uzależnia podobnie jak kawa! Wspaniale komponuje się z pysznym espresso, choć moim subiektywnym zdaniem filiżanka kawy wydaje się tu zbędna. Sernik jest niezwykle delikatny, aksamitny, o cudownej kremowej konsystencji i subtelnym smaku kawy. Nowojorska klasyka, której grzechem byłoby nie spróbować!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód

    200 g ciasteczek zbożowych *
    75 g masła

    Sernik

    1200 g serka kremowego **
    260 g cukru
    4 jajka
    60 g mąki pszennej
    150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    150 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej

    Polewa kawowa

    300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
    3 łyżki drobnego cukru

    Dekoracja

    100 ml śmietany kremówki
    100 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kawowy sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    Sernik

    Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut.

    Polewa kawowa

    Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze.
    Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół.
    * użyłam ciastek degistive
    ** użyłam serka philadelphia

Porady

wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować