Sernik kawowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z masłem rozetrzeć w dłoniach, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wylepić dno i boki tortownicy i schłodzić w lodówce.
2.Do miski wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i postawić na garnku z parującą wodą. Po rozpuszczeniu czekolady dodać likier i wymieszać. Schłodzoną czekoladę wylać na ciasto i wstawić do zamrażarki na kilka minut. Czekolada musi zastygnąć.
3.Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Twaróg zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa. Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki. Wszystko razem krótko zmiksować i wylać na zastygniętą czekoladę.
4.Wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec jeszcze 50 minut.
5.Śmietanę zmiksować z cukrami. Ostrożnie wysunąć formę z sernikiem z piekarnika, wylać glazurę i zapiekać w temp. 180 stopni ok. 10 minut. Sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Udekorować kilkoma kostkami posiekanej czekolady.
Komentarze