Pyszny, kremowy sernik, intensywnie kawowy z dodatkiem gorzkiej czekolady. W całym domu pięknie pachnie kawą podczas pieczenia. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
180 g. ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
60 g. roztopionego i ostudzonego masła
Masa serowa:
750 g. zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
250 g serka mascarpone
4 jajka
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g. rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka likieru kawowego
Sernik kawowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka pokruszyć na piach (za pomocą wałka, lub malaksera). Dodać do nich masło i wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze wklepać w dno formy.
2.Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!! Twaróg zmiksować z jajkami, mascarpone, mąką, cukrem. Dodać kawę, likier i rozpuszczoną czekoladę, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
3.Sernik piec w 150st.C około 45-60 minut. Upieczony sernik jest ścięty i sprężysty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem można polać sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Smacznego!
Komentarze