Sernik kawowy z czekoladą

0 (0 ocen)

Pyszny, kremowy sernik, intensywnie kawowy z dodatkiem gorzkiej czekolady. W całym domu pięknie pachnie kawą podczas pieczenia. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasteczkowy spód:
    180 g. ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
    60 g. roztopionego i ostudzonego masła

    Masa serowa:
    750 g. zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
    250 g serka mascarpone
    4 jajka
    1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
    200 g. rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
    1 łyżka likieru kawowego

    Dodatkowo:
    sos karmelowy/ polewa czekoladowa itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kawy Sosy

Sernik kawowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka pokruszyć na piach (za pomocą wałka, lub malaksera). Dodać do nich masło i wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze wklepać w dno formy.
  • 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!! Twaróg zmiksować z jajkami, mascarpone, mąką, cukrem. Dodać kawę, likier i rozpuszczoną czekoladę, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
  • 3. Sernik piec w 150st.C około 45-60 minut. Upieczony sernik jest ścięty i sprężysty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem można polać sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Kasza Sery Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować