Sernik kawowy z czekoladą na zimno

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i aksamitny sernik dla wielbicieli kawy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • serek homogenizowany naturalny 800 g,
    serek mascarpone 250 g,
    cukier puder 1 szk,
    czekolada mleczna 50 g,
    kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki,
    herbatniki 80 g,
    żelatyna 3 łyżki,
    Do dekoracji:
    herbatniki 4 szt,
    czekolada mleczna 3 kostki,
    biała czekolada 3 kostki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik kawowy z czekoladą na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością gorącej wody, wymieszać i ostudzić. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
    Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i całość zmiksować. Następnie dodać kawę oraz czekoladę i całość ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę przelać na herbatniki.
    Herbatniki do dekoracji pokruszyć, a obie czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch sernika.
    Całość odstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować