Sernik kawowy z czekoladą na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością gorącej wody, wymieszać i ostudzić. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i całość zmiksować. Następnie dodać kawę oraz czekoladę i całość ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę przelać na herbatniki.
Herbatniki do dekoracji pokruszyć, a obie czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch sernika.
Całość odstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze