1.Ciasto kakaowe: Do rondla przełożyć masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewać, cały czas mieszając aż składniki się połączą. Odstawić do ostudzenia. Dodać żółtka, zmiksować. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z ciastem kakaowym. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa: składniki w temp. pokojowej. Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać stopniowo miękkie masło. Gdy składniki się połączą dodać ekstrakt, proszek budyniowy i ser. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.
Kilka łyżek masy serowej wyłożyć w odstępach na cieście kakaowym, przemieszać widelcem tworząc wzorek. Na wierzch wylać pozostały ser i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 60 minut. Po ostudzeniu polać polewą i schłodzić.
Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż się rozpuści. Lekko przestudzić i polać ciasto.
Komentarze