Izaura- sernik na murzynku

4.9 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Izaura- ciasto popularne w latach 90-tych, jedno z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. To nic innego jak puszysty sernik upieczony pomiędzy warstwami murzynkowego ciasta, koniecznie oblany polewą i posypany kokosem. Bardzo smaczny, delikatny a do tego szybki i łatwy do zrobienia.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    4 jajka
    1,5 szklanki mąki
    250 g masła
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    5 łyżek wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę serową:
    1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
    6 jajek
    125 g rozpuszczonego masła
    1,5 szklanki cukru
    1 torebka budyniu śmietankowego (40 g)
    łyżka mąki ziemniaczanej
    skórka z cytryny
    dodatkowo:
    2 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

4.9 (193 ocen)

Zobacz również:

Serniki Murzynek Desery

Izaura- sernik na murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: masło, wodę, cukier i kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
    Ser zmiksować z jajkami, następnie dodać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Na końcu wlać wystudzone masło.
  • izaura krok 2 2. Dno i boki blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 3/4 ciasta kakaowego, na to masę serową i pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić.
    Odłożoną polewę kakaową lekko podgrzać, polać ciasto i posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować