Sernik Izaura

2.2 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Stary, sprawdzony przepis, popularny w latach 90-tych, czyli sernik na murzynku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    1,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    250 g margaryny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    4 jajka
    5 łyżek wody

    Masa serowa:
    1 kg sera białego
    1 budyń śmietankowy
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    125 g masła

    Dekoracja:
    migdały
Wystaw ocenę:

2.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Sernik izaura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe:
    W garnku roztopić margarynę lub masło dodać kakao, wodę, cukier i cukier waniliowy, mieszając gotować 5 minut. Żółtka oddzielić od białek. Kiedy masa ostygnie dodać 4 żółtka i dokładnie wymieszać. Odlać pół szklanki masy i wykorzystać jako polewę. Do pozostałej części dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy (ok.25x35) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Masa serowa:
    Masło utrzeć na gładką masę, dodać cukier, zmielony ser, żółtka oraz budyń. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z serem. Masę serową wyłożyć na ciemne ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok.180°C przez ok. 60 min. Wystudzić. Polać odlaną masą, a wierzch posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.78 (549 ocen)

image-2527qol

To może cię zainteresować