Sernik gotowany na herbatnikach z kajmakiem i bitą śmietaną

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i bardzo słodki sernik, istna bomba kaloryczna. Masa serowa, herbatniki, masa krówkowa, śmietanka i migdały, mnóstwo składników. Sernik bez pieczenia. Uda się każdemu. Na różne okazje, imieniny, urodziny, święta czy podwieczorek. Polecam wielbicielom gotowanego sernika. Zróbcie taki.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    4 jajka
    1 niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    3 budynie waniliowe ( bez cukru u na pół litra mleka każdy )
    pół szklanki mleka
    20 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej o smaku advokata
    70 g płatków migdałowych
    około 40 dag herbatników

    Na śmietankę:
    1 śmietana typu ,,Śnieżka''
    200 ml zimnego mleka
    2 łyżki żelatyny
    około 5-6 łyżek gorącej wody
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Sernik gotowany na herbatnikach z kajmakiem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa na sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy, od zagotowania gotujemy 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy serowej.
  • 2. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami, następnie masę serową i znów herbatniki, ponownie masę serową i herbatniki. Wyjdą nam trzy warstwy herbatników i dwie masy serowej. Sernik dokładnie studzimy.
  • 3. Przekładanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową. Śmietankę ubijamy według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, płynną wlewamy do śmietanki i ubijamy. Śmietankę wykładamy na masę krówkową i posypujemy od razu płatkami migdałowymi, staramy się lekko wcisnąć je w śmietankę.
  • 4. Podanie: Tak wykonany sernik wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Sernik można pokroić na około 30 porcji. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba co najmniej trzy razy zmielić. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Można użyć dowolnego smaku masy krówkowej. Zamiast śmietanki ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówki 30 %, myślę, że tak około 250-300 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować