Sernik Brzoskwiniowy Z Polewą Brzoskwiniową

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sernik idealny na Dzień Ojca, na imieniny, na każde święta zwłaszcza te letnie gdyż jest delikatny, orzeźwiający i z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek ;)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śred 22 cm

    Spód ciasteczkowy:
    150 g herbatników kakaowych
    50 g masła
    Masa serowo brzoskwiniowa:
    500 g sera twarogowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru
    3 jajka kl M
    70 ml śmietanki 30 %
    250 g zmiksowanych połówek brzoskwiń
    1 cała brzoskwinia pokrojona na małe kawałki
    1/2 szkl cukru (szkl o poj. 200 ml)
    esencja waniliowa
    Polewa brzoskwiniowa:
    3 połówki brzoskwiń
    1 łyżka masła
    9 łyżek syropu z pod brzoskwiń z puszki
    około 3 łyżki cukru pudru (dodajcie według swojego smaku)
    4 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
    1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik brzoskwiniowy z polewą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasteczkowy

    1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.

    Masa serowa

    2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
    Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone brzoskwinie mieszamy całość, a następnie
    gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy.
    Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej.
    4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
    Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
    Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około 70 minut.
    Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
    Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji.

    Polewa brzoskwiniowa

    5. Masło, syrop oraz cukier podgrzewamy.
    6. Brzoskwinie blendujemy na gładko i dodajemy do podgrzanego syropu. Podgrzewamy tak aby dało się rozpuścić żelatynę ale aby polewa się nie zagotowała.
    7. Kiedy żelatyna jest już rozpuszczona dodajemy jogurt naturalny.
    Polewę lekko przestudzoną wylewamy na przestudzony sernik, brzegi posypujemy kokosem, chowamy do lodówki całość na noc.
    Na następny dzień pozostaje nam już tylko delektowanie się jego smakiem. Smacznego !

Porady

Uwaga ! sernik możemy upiec też bez kąpieli wodnej a tylko z parą (ustawiając naczynie z wrząca wodą na dnie piekarnika)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować