SERNIK ANANASOWO-KOKOSOWY

0 (0 ocen)

Smaczny, aromatyczny sernik a na dodatek bardzo wilgotny, polecam na różne okazje:)

Składniki:

  • 1 kg sera - 3 razy zmielonego (może być z wiaderka)
    3/4 szklanki cukru
    250 ml śmietanki kremówki
    100 ml mleka kokosowego
    7 jajek
    2 budynie waniliowe
    1 puszka ananasów w syropie
    1 szklanka kokosu

    1 budyń waniliowy

    ok. 15 - 20 ciasteczek maślanych
    2 łyżki kokosu
    10 dag masła


    Forma: tortownica srednica 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik ananasowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasteczkowy: Masło roztopić, przestudzić dodać do pokruszonych ciastek i 2 łyżek kokosu, wymieszać tak aby powstał tzw. piasek. Wylepić dno tortownicy
  • 2. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żóltka utrzeć na puch z cukrem, dodawać po łyżce sera, mieszac na wolnych obrotach. Dodać kokos, budyń, oraz mleczko kokosowe, wymieszać.1/2 puszki ananasów dobrze odsączyć i zblendować, dodać do sera. Śmietankę kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru, dodać do sera delikatnie mieszając. Białka ubić na sztywno dodać do sera delikatnie mieszając.Masę serową wyłożyć na ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60-70 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić na ok 1 godzinę w piekarniku do wystygnięcia. Wstawić na kilka godzin do lodówki
  • 3. Polewa ananasowa: Do syropu ananasowego dolać wody tak aby była 1 szklanka (250 ml). Wsypac budyń, rozmieszać i zagotować. 1/2 puszki ananasów pokroić na drobne kawałeczki wsypac do budymiu, wymieszac i wyłożyć na przestudzony sernik.

Porady

Masy serowej jest dosyc duzo wiec trzeba uzyc tortownicy o wysokich brzegach lub wiekszej formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować