Smaczny, aromatyczny sernik a na dodatek bardzo wilgotny, polecam na różne okazje:)
Składniki:
1 kg sera - 3 razy zmielonego (może być z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
250 ml śmietanki kremówki
100 ml mleka kokosowego
7 jajek
2 budynie waniliowe
1 puszka ananasów w syropie
1 szklanka kokosu
1 budyń waniliowy
ok. 15 - 20 ciasteczek maślanych
2 łyżki kokosu
10 dag masła
Sernik ananasowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód ciasteczkowy: Masło roztopić, przestudzić dodać do pokruszonych ciastek i 2 łyżek kokosu, wymieszać tak aby powstał tzw. piasek. Wylepić dno tortownicy
2.Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żóltka utrzeć na puch z cukrem, dodawać po łyżce sera, mieszac na wolnych obrotach. Dodać kokos, budyń, oraz mleczko kokosowe, wymieszać.1/2 puszki ananasów dobrze odsączyć i zblendować, dodać do sera. Śmietankę kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru, dodać do sera delikatnie mieszając. Białka ubić na sztywno dodać do sera delikatnie mieszając.Masę serową wyłożyć na ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60-70 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić na ok 1 godzinę w piekarniku do wystygnięcia. Wstawić na kilka godzin do lodówki
3.Polewa ananasowa: Do syropu ananasowego dolać wody tak aby była 1 szklanka (250 ml). Wsypac budyń, rozmieszać i zagotować. 1/2 puszki ananasów pokroić na drobne kawałeczki wsypac do budymiu, wymieszac i wyłożyć na przestudzony sernik.
Porady
Masy serowej jest dosyc duzo wiec trzeba uzyc tortownicy o wysokich brzegach lub wiekszej formy.
Komentarze