Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
szczypta soli
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
1 kostka masła lub margaryny(25 dag)
puszka ananasa
Kulki kokosowe:
10 dag wiórek kokosowych
pół szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia kulek
Dodatkowo:
5 dag kokosu do posypania tortu
Sposób przygotowania przepisu:
Tort ananasowo-kokosowy.
1.
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia.Następnie dodać żółtka,wymieszać,dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać,przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na pół.
2.
Połowę mleka gotujemy z cukrem,w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie.Rozpuszczone budynie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.
3.
Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,stopniowo dodajemy przestudzony budyń,ucieramy.Odkładamy około 5 łyżek masy do posmarowania tortu.Ananasy odsączamy z zalewy,kroimy na małe kawałki.Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
4.
Kulki:
kokos wymieszać z mąką ziemniaczaną,mleko zagotować z cukrem.Do gotującego się mleka wsypać kokos,mieszając gotować,aż zgęstnieje.Wystudzić i formować kulki,obtaczać w kokosie.
5.
Na przekrojony biszkopt wykładamy masę ananasową.
6.
Nakładamy drugi krążek biszkoptowy.Boki i wierzch smarujemy odłożoną masą.Na torcie układamy kulki kokosowe.Cały tort obsypujemy kokosem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze