Tort ananasowo-kokosowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia.Następnie dodać żółtka,wymieszać,dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać,przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na pół.
2.Połowę mleka gotujemy z cukrem,w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie.Rozpuszczone budynie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.
3.Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,stopniowo dodajemy przestudzony budyń,ucieramy.Odkładamy około 5 łyżek masy do posmarowania tortu.Ananasy odsączamy z zalewy,kroimy na małe kawałki.Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
4.Kulki:
kokos wymieszać z mąką ziemniaczaną,mleko zagotować z cukrem.Do gotującego się mleka wsypać kokos,mieszając gotować,aż zgęstnieje.Wystudzić i formować kulki,obtaczać w kokosie.
Komentarze