Serniczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch. Stale ubijając, dodawać po jednym jajku. Dodać cukier wanilliowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry.
2.Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Posmarować nią jedno ciasto.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i ułożyć na cieście posmarowanym czekoladą.
Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić.
Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cienko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Każdy kawałek udekorować porcją śmietany i posypać odrobiną startej czekolady.
Komentarze