Schab w ziołach z domowej wędzarni

4.5 (141 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowy schab, taki w ziołach i ze swojej wędzarni. Bez konserwantów, kruchy i super smaczny. To dzieło wspólne z moim mężem.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg schabu bez kości
    1,5 łyżki soli
    1 łyżka oleju
    2 łyżki mieszanki ziół mocno pokruszonych(kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber)
    Siatka wędliniarska
    Drewno do wędzenia wiśniowe, może być też dębowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab w ziołach z domowej wędzarni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: schab opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Natrzeć solą, potem mieszanką ziół, skropić olejem. Włożyć do miski i do lodówki na 3 dni. W tym czasie mięso przekręcać. Następnie oczyścić mięso z przypraw, obwiązać sznurkiem i włożyć do siatki. Wędzić przed 2 godziny. Następnie zagotować wodę, włożyć mięso i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny(najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie). Potem przełożyć gorące mięso do zimnej wody na 5 minut. Wyjąć na płaski talerz, przykryć drugim talerzem i obciążyć by schab był płaski. Schłodzić w lodówce.

Porady

1.przed wędzeniem przyprawy należy zdjąć z mięsa, bo się przpalą podczas wędzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

4.96 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowany, peklowany schab

4.99 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab suszony w ziołach i czosnku

To może cię zainteresować