Domowy schab, taki w ziołach i ze swojej wędzarni. Bez konserwantów, kruchy i super smaczny. To dzieło wspólne z moim mężem.
35 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
1,5 łyżki soli
1 łyżka oleju
2 łyżki mieszanki ziół mocno pokruszonych(kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber)
Siatka wędliniarska
Drewno do wędzenia wiśniowe, może być też dębowe.
Schab w ziołach z domowej wędzarni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: schab opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Natrzeć solą, potem mieszanką ziół, skropić olejem. Włożyć do miski i do lodówki na 3 dni. W tym czasie mięso przekręcać. Następnie oczyścić mięso z przypraw, obwiązać sznurkiem i włożyć do siatki. Wędzić przed 2 godziny. Następnie zagotować wodę, włożyć mięso i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny(najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie). Potem przełożyć gorące mięso do zimnej wody na 5 minut. Wyjąć na płaski talerz, przykryć drugim talerzem i obciążyć by schab był płaski. Schłodzić w lodówce.
Porady
1.przed wędzeniem przyprawy należy zdjąć z mięsa, bo się przpalą podczas wędzenia.
Komentarze