Schab w ziołach

4.5 (158 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ten schab zawsze gości na moim świątecznym stole. Jest hitem.Z powodzeniem zastępuje wędliny i jest przepyszny. Goście zawsze o niego pytają, dlatego też przygotowuję go na każde święta i większe okazje. Jest delikatny i bardzo smaczny.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu
    zioła prowansalskie
    pieprz ziołowy
    oregano
    mięta suszona
    czosnek
    rozmaryn
    papryka słodka
    przyprawa kebab-gyros
    sól
    pieprz
    tymianek
    cząber
    kilka kulek ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    olej do marynaty i smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso osuszyć papierem,przyprawy utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku.
    Rozdrobnione przyprawy wymieszać z odrobiną oleju i natrzeć nimi mięso.
    Mięso włożyć do lodówki,by skruszało na ok.3 godziny minimum. Po tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć delikatnie mięso z każdej strony(dzięki temu mięso będzie cudownie soczyste w środku).
    Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego,lub rękawu do pieczenia i piec w zależności od wagi mięsa. Można co jakiś czas polewać mięso powstałym podczas pieczenia sosem.

Porady

*Zasada pieczenia mięsa to 1h na 1 kg mięsa. *Pozostały po pieczeniu mięsa wywar można wykorzystać jako podstawę do sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.99 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab suszony w ziołach i czosnku

4.96 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowany, peklowany schab

To może cię zainteresować