Soczysty schab w sosie grzybowo-porowym można przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych jak również z pieczarek. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami i buraczkami.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
4 plastry schabu
8 grzybów świeżych ( ja użyłam podgrzybków)
1 cebula
1 por biała część
1 marchewka
Natka pietruszki
Sól pieprz do smaku
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Czosnek granulowany
Po 2 ziela angielskiego i pieprzu w ziarenkach
2 liście laurowe
Olej
Schab w sosie grzybowo - porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu opłukaj, osusz i lekko rozbij , posyp z każdej strony solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym, odstaw na godzinę.
Grzyby obierz, oczyść, opłukaj i pokrój.
Cebulę i pora obierz, pokrój w pół plasterki, marchew obierz, opłukaj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Natkę pietruszki opłukaj i pokrój.
Na patelni rozgrzej olej obsmaż schab z obu stron zdejmij z patelni, dodaj na patelnię cebulę, pora i grzyby smaż około 10 minut następnie dodaj schab, marchew i zalej wodą gotuj około 35 minut w międzyczasie dodaj ziele liście laurowe i pieprzem w ziarnach dopraw solą i pieprzem
Na koniec zageść mąka i śmietaną.
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Komentarze