Schab w sosie grzybowo - porowym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Soczysty schab w sosie grzybowo-porowym można przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych jak również z pieczarek. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami i buraczkami.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    8 grzybów świeżych ( ja użyłam podgrzybków)
    1 cebula
    1 por biała część
    1 marchewka
    Natka pietruszki
    Sól pieprz do smaku
    2 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany
    Przyprawa do mięsa wieprzowego
    Czosnek granulowany
    Po 2 ziela angielskiego i pieprzu w ziarenkach
    2 liście laurowe
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Schab w sosie grzybowo - porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu opłukaj, osusz i lekko rozbij , posyp z każdej strony solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym, odstaw na godzinę.
    Grzyby obierz, oczyść, opłukaj i pokrój.
    Cebulę i pora obierz, pokrój w pół plasterki, marchew obierz, opłukaj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    Natkę pietruszki opłukaj i pokrój.
    Na patelni rozgrzej olej obsmaż schab z obu stron zdejmij z patelni, dodaj na patelnię cebulę, pora i grzyby smaż około 10 minut następnie dodaj schab, marchew i zalej wodą gotuj około 35 minut w międzyczasie dodaj ziele liście laurowe i pieprzem w ziarnach dopraw solą i pieprzem
    Na koniec zageść mąka i śmietaną.
    Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Porady

Sos najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować