Schab duszony w sosie serowo-porowym

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sycący, bardzo smaczny i treściwy obiad na chłodniejsze dni.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso:
    -6 plastrów schabu bez kości
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    -1 łyżka soli
    -1 łyżeczka pieprzu
    -olej do smażenia

    Sos:
    -1 duży por (biała część)
    -1 opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą
    -0,5 l bulionu
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Bitki Sosy

Schab duszony w sosie serowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso lekko rozbijamy, każdy plaster nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron po 4 minuty. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, zagotowujemy.
  • 2 2. Na tłuszczu na którym smażył się schab przesmażamy przez 3 minuty por z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Dodajemy go do duszącego się mięsa. Całość dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy jeszcze pięć minut i doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Por Bulion warzywny Serek topiony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować