Jeden z najlepszych przepisów na schab w sosie. Pyszny z makaronem lub ryżem. Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/schab-po-neapolitansku.html
60 min
Składniki:
około 600 gramów schabu bez kości pokrojonego w plastry
2 papryki
200 gramów pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano lub mieszanki ziołowej do pizzy
Schab po neapolitańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć. Mięso podsmażyć z czosnkiem na patelni, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem lub bulionem tak, by płyn przykrywał mięso, przyprawić, gotować pod przykryciem około 40 minut.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć.Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju co wcześniej mięso z czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do sosu.Kiedy schab będzie już miękki, uzupełnić sos wodą, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawić.
Komentarze