schab po neapolitańsku

  • wyświetlono: 2416 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Jeden z najlepszych przepisów na schab w sosie. Pyszny z makaronem lub ryżem. Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/schab-po-neapolitansku.html

natalia2004
  • 60min

Składniki


około 600 gramów schabu bez kości pokrojonego w plastry
2 papryki
200 gramów pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano lub mieszanki ziołowej do pizzy

Sposób przygotowania przepisu:

schab po neapolitańsku

  • 1. Schab umyć, osuszyć. Mięso podsmażyć z czosnkiem na patelni, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem lub bulionem tak, by płyn przykrywał mięso, przyprawić, gotować pod przykryciem około 40 minut.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć.Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju co wcześniej mięso z czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do sosu.Kiedy schab będzie już miękki, uzupełnić sos wodą, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatapaprykaschabkuchnia włoskaobiadsos pomidorowyschab w sosiemięso w sosieschab w sosie pomidorowymschab z warzywami

Komentarze

Podobne przepisy

Schab po kasztelańsku

Dodane przez: Kasia_S

Schab po kasztelańsku

schab z takim nadzienie jest pyszny...

Schab po góralsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Schab po góralsku

Uwielbiam wypróbowywać w mojej...

schab po bałkańsku

Dodane przez: ANECIK1980

Schab po bałkańsku

Prosta propozycja mięsa z warzywami...

Schab po bakońsku

Dodane przez: Cukiereczek

Schab po bakońsku

Danie wywodzi się z kuchni węgierskiej,...

schab po cygańsku

Dodane przez: mariosylwia

Schab po cygańsku

:-) Gorąco polecam (-:

Schab/schabowe pieczone po rusku

Dodane przez: Di bloguje

Schab/schabowe pieczone po rusku

Przyznam się szczerze, że nie wiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE