schab po neapolitańsku

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Jeden z najlepszych przepisów na schab w sosie. Pyszny z makaronem lub ryżem. Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/schab-po-neapolitansku.html

  • 60 min

Składniki:


  • około 600 gramów schabu bez kości pokrojonego w plastry
    2 papryki
    200 gramów pieczarek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano lub mieszanki ziołowej do pizzy
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Schab po neapolitańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć. Mięso podsmażyć z czosnkiem na patelni, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem lub bulionem tak, by płyn przykrywał mięso, przyprawić, gotować pod przykryciem około 40 minut.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć.Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju co wcześniej mięso z czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do sosu.Kiedy schab będzie już miękki, uzupełnić sos wodą, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować