Schab po bałkańsku

4.38 (210 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Schab po bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości
    1 czerwona papryka
    250 g pieczarek
    1 żółta papryka
    4 ogórki kiszone
    1 puszka pomidorów
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    1 łyżeczka czubata mąki
Wystaw ocenę:

4.38 (210 ocen)

Schab po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć solą, pieprzem i mąką i wymieszać.
    W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć mięso na lekko rumiany kolor.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę, a następnie dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem około 15 minut.
    Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem i papryką. W razie potrzeby wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 8-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Schab Wieprzowina Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować