Schab po bakońsku

4.99 (155 ocen)

  • 40 min

Danie wywodzi się z kuchni węgierskiej, a przepis na nie znalazłam na opakowaniu słodkiej papryki. Sos jest kremowy i delikatny, łączy w sobie smak boczku, pieczarek i papryki. Danie najlepiej będzie smakowało z ryżem lub małymi kluseczkami.

  • 40 min

Składniki:

  • • 4 kotlety schabowe (około 0,5kg),
    • 1 cebula,
    • 150g pieczarek,
    • 1 papryka,
    • 1 pomidor,
    • 100g wędzonego boczku,
    • ½ szklanki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • 2-3 łyżeczki mąki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schab po bakońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab po bakońsku 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki (możemy je również obrać). Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w pół krążki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Boczek (niezbyt tłusty) kroimy w kostkę.
  • Schab po bakońsku 2. Kotlety schabowe rozbijamy, ale nie za mocno. Oprószamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety na rumiano.
  • Schab po bakońsku 3. Wyjmujemy je, a na patelnię kładziemy cebulę i boczek. Smażymy je razem kilka minut aż cebula się zeszkli, a boczek się zarumieni. Wówczas dodajemy pieczarki, smażymy razem aż woda z pieczarek odparuję. Wtedy dodajemy słodką paprykę i dokładnie mieszamy.
  • Schab po bakońsku 4. Do zawartości patelni dodajemy mięso, podlewamy wodą tak, aby zakryła cienką warstwą mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu.
  • Schab po bakońsku 5. Dodajemy paprykę i pomidora, mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie (ale nie powinna się rozpadać, powinna pozostać jędrna).
  • Schab po bakońsku 6. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy kilka łyżek wywaru z suszenia mięsa, aby zahartować śmietanę. Wlewamy śmietanę na gotujący wywar i szybko mieszamy, aby się nie zważyła, zagotowujemy. Danie doprawiamy do smaku.
    Schab z sosem podajemy z ryżem lub kluseczkami.
    Życzę smacznego ;)

Porady

1) Ilość mąki zależy od tego, ile daliśmy wody do sosu. Być może wystarczy już 2 łyżeczki, a może trzeba będzie dać więcej. 2) Zamiast schabu możemy wykorzystać karkówkę, polędwiczkę czy szynkę wieprzową. 3) Aby danie było jeszcze bardziej kolorowe warto użyć żółtej lub zielonej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Schab Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować