Pyszne, soczyste pieczone mięso z dodatkiem słodkiej żurawiny i wyrazistego rozmarynu. Idealne na wszelkie przyjęcia i uroczystości, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
-ok 1 kg schabu bez kości
-1/2 szklanki suszonej żurawiny
Schab pieczony z żurawiną w rozmarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przez środek robimy kieszonkę i wciskamy żurawinę. Wierzch mięsa lekko nakłuwamy nożem w kilku miejscach.
2.Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Wrzucamy schab i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc)
3.Schab układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Skrapiamy jeszcze lekko olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.
Komentarze