Schab pieczony z żurawiną w rozmarynie

4.5 (144 ocen)

Pyszne, soczyste pieczone mięso z dodatkiem słodkiej żurawiny i wyrazistego rozmarynu. Idealne na wszelkie przyjęcia i uroczystości, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • -ok 1 kg schabu bez kości
    -1/2 szklanki suszonej żurawiny

    Marynata:
    -1 łyżka rozmarynu
    -1 łyżka czosnku w płatkach
    -2 łyżki przyprawy do pieczonego schabu
    -szczypta cukru
    -szczypta pieprzu
    -7 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Schab pieczony z żurawiną w rozmarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przez środek robimy kieszonkę i wciskamy żurawinę. Wierzch mięsa lekko nakłuwamy nożem w kilku miejscach.
  • 2. Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Wrzucamy schab i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc)
  • 3. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Skrapiamy jeszcze lekko olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować