Po raz pierwszy piekłam schab w rękawie zalany mlekiem, mięso wyszło delikatne i wilgotne.
Składniki:
1 kg schabu (wybieramy cienki)
1 płaska łyżka soli peklowej
2 łyżki ulubionych ziół (użyłam mieszanki 18 ziół Ojca Mateusza)
200 ml mleka
rękaw do pieczenia
kilka listków laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
Schab pieczony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć i starannie osuszyć, natrzeć solą i umieścić przykryty folią spożywczą w lodówce na całą dobę.
Następnego dnia zlać powstały płyn, a mięso natrzeć ze wszystkich stron ziołami i wstawić do lodówki na kolejną dobę.
2.Umieścić mięso w rękawie do pieczenia, na wierzchu położyć ziele i listki laurowe, jedną stronę rękawa dokładnie związać. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
3.Delikatnie po folii wlać mleko i zawiązać drugi koniec rękawa.
Piec godzinę, najpierw 20 minut w 200*C, potem zmniejszyć temperaturę do 180*C. Od czasu do czasu przechylać naczynie, aby mleko zwilżało wierzch pieczeni.
Wystudzić w rękawie, następnie wyjąć i kroić cieniutko . Smacznego :)
Komentarze