Schab pieczony w mleku

4.49 (174 ocen)

Po raz pierwszy piekłam schab w rękawie zalany mlekiem, mięso wyszło delikatne i wilgotne.

Składniki:

  • 1 kg schabu (wybieramy cienki)
    1 płaska łyżka soli peklowej
    2 łyżki ulubionych ziół (użyłam mieszanki 18 ziół Ojca Mateusza)
    200 ml mleka
    rękaw do pieczenia
    kilka listków laurowych
    kilka kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Schab pieczony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab -marynowanie 1. Schab umyć i starannie osuszyć, natrzeć solą i umieścić przykryty folią spożywczą w lodówce na całą dobę.
    Następnego dnia zlać powstały płyn, a mięso natrzeć ze wszystkich stron ziołami i wstawić do lodówki na kolejną dobę.
  • Schab-krok II 2. Umieścić mięso w rękawie do pieczenia, na wierzchu położyć ziele i listki laurowe, jedną stronę rękawa dokładnie związać. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Schab krok -III 3. Delikatnie po folii wlać mleko i zawiązać drugi koniec rękawa.
    Piec godzinę, najpierw 20 minut w 200*C, potem zmniejszyć temperaturę do 180*C. Od czasu do czasu przechylać naczynie, aby mleko zwilżało wierzch pieczeni.
    Wystudzić w rękawie, następnie wyjąć i kroić cieniutko . Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować