Lubisz mięso schabowe, ale znudziły Ci się standardowe kotlety? Ten przepis jest dla Ciebie! Cieniutkie plastry delikatnego schabu w aromatycznym pieczarkowym sosie. Niebie w gębie!
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
5 plastrów schabu,
50 dag pieczarek,
około 500-600 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego,
średnia cebula,
1/2 łyżeczki tymianku,
sól,
pieprz,
1/2 łyżki oleju,
łyżka masła,
ząbek czosnku,
łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.
Schab gotowany w sosie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy plaster schabu kroję na pół, następnie wzdłuż, aby mięso było cieńsze.
Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju z dodatkiem tymianku, często mieszam. Zalewam wodą z sosem sojowym, doprawiam solą według własnego smaku.
Kiedy zacznie się gotować, wkładam mięso, ponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso.
Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej użyć świeżo mielonego) do momentu, aż będą złote. Dodaję do sosu. Gotuję kolejne 15-20 minut.
Na koniec zagęszczam sos mąką rozmąconą w zimnej wodzie. Wlewając mieszam sos, aby nie powstały grudki, gotuję jeszcze przez chwilę.
Komentarze