Schab gotowany w sosie z pieczarkami

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubisz mięso schabowe, ale znudziły Ci się standardowe kotlety? Ten przepis jest dla Ciebie! Cieniutkie plastry delikatnego schabu w aromatycznym pieczarkowym sosie. Niebie w gębie!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 plastrów schabu,
    50 dag pieczarek,
    około 500-600 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego,
    średnia cebula,
    1/2 łyżeczki tymianku,
    sól,
    pieprz,
    1/2 łyżki oleju,
    łyżka masła,
    ząbek czosnku,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab gotowany w sosie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy plaster schabu kroję na pół, następnie wzdłuż, aby mięso było cieńsze.
    Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju z dodatkiem tymianku, często mieszam. Zalewam wodą z sosem sojowym, doprawiam solą według własnego smaku.
    Kiedy zacznie się gotować, wkładam mięso, ponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso.
    Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej użyć świeżo mielonego) do momentu, aż będą złote. Dodaję do sosu. Gotuję kolejne 15-20 minut.
    Na koniec zagęszczam sos mąką rozmąconą w zimnej wodzie. Wlewając mieszam sos, aby nie powstały grudki, gotuję jeszcze przez chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować