To prosty i smaczny, a przede wszystkim zdrowy przepis na domową wędlinę. Przygotowanie gotowanego schabu nie jest trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Można podać go na zimno, jak i na ciepło z sosem.
1 min
Łatwy
Składniki:
1-1,5 kg schabu
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1-2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 ziarenka pieprzu
Sól
Przyprawa do mięsa
Prażona cebulka
Schab gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu zagotować 1l wody, dodać czosnek, musztardę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli. Do gorącego wywary włożyć schab - przed gotowaniem dobrze jest mięso jest związać sznurkiem, koniecznie trzeba to zrobić gdy kawałki mięsa są nieregularne, nadając im bardziej zwarty kształt, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po czym odsączyć z zalewy. Oprószyć z każdej strony przyprawą do mięsa, a wierzch dodatkowo posypać prażoną cebulką.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w 180 stopniach.
Upieczone mięso odstawić na 15-20 minut, po tym czasie można je pokroić.
Komentarze