Sałatka z makrelą, jajkiem i grillowanymi warzywami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i smaczne smarowidło na kanapki. Robi się ją w kilka minut i można podać  do pieczywa lub jajek faszerowanych. Polecam :)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 makrela wędzona 330 g
    biała część pora
    4 jajka
    pół puszki kukurydzy
    grillowane warzywa w oleju słonecznikowym( papryka, bakłażan, cukinia) 280g
    1 łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
    sól, pieprz
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przekąski

Sałatka z makrelą, jajkiem i grillowanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój w kostkę. Makrelę dokładnie oczyść z ości, rozdrobnij i przełóż do miski razem z posiekanymi jajkami. Grillowane warzywa starannie osącz z oleju. Pokrój w kostkę i razem z osączoną z zalewy kukurydzą dodaj do miski. Połącz z posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w półplasterki porem.
  • 2. Przypraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj z jogurtem i majonezem. Podawaj np.z ciemnym pieczywem.

Porady

Sałatka jest bardzo smaczna i szybka. Ryba doskonale łączy się jajkiem i grillowanymi warzywami w oleju słonecznikowym. A takie grillowane warzywa to prosty, skuteczny i przepyszny sposób na zamknięcie lata w słoiku. Właściwości odżywczych papryki, bakłażana i cukinii nie trzeba zachwalać, a zimą zamknięte w słoiku smakują wspaniale. Zachęcam, spróbujcie sami:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makrela wędzona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować