Sałatka z łososiem, grzankami i orzeźwiającymi owocami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna sałatka z łososiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360g świeżego łososia
    130g rukoli
    2 pomarańcze
    1 granat
    15 kulek winogrona ciemnego
    2 kromki chleba razowego
    25g płatków migdałowych

    Dressing:
    sok z 1/2 pomarańczy
    1 łyżeczka soku z limonki
    4 łyżki oleju arachidowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżka musztardy francuskiej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wina Dressing Grzanki

Sałatka z łososiem, grzankami i orzeźwiającymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia, umyć, pozbawić skóry, pokroić w grubsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
  • 2. Rukolę umyć i osuszyć.
  • 3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, wyłuskać z owocu granatu ziarna, winogrono umyć i pokroić na połówki.
  • 4. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
  • 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  • 6. Dressing:
    Sok z limonki i pomarańcza dokładnie wymieszać z miodem, olejem i musztardą francuską. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 7. Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki łososia, plastry pomarańczy, winogrono, ziarenka granatu, grzanki i posypać płatkami migdałowymi. Na końcu polać dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować