Lekka sałatka z fetą, kiełkami i słonecznikiem

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna, pożywna, kolorowa i zdrowa sałatka z fetą, kiełkami i słonecznikiem. Idealna jako lekki posiłek lub dodatek do dań z grilla.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka:
    50 g roszponki
    10 pomidorków paprykowych (czerwone i żółte)
    1/2 średniego świeżego ogórka
    1/4 strąka czerwonej papryki
    70 g sera feta
    1 mała czerwona cebula
    1 łyżka ziaren słonecznika
    kiełki jarmużu (lub inne ulubione)
    Dressing:
    2 łyżki oleju arganowego (można zastąpić innym ulubionym polecam sezamowy)
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    sól (do smaku)
    Dodatkowo (do podania):
    kromki pieczywa
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Lekka sałatka z fetą, kiełkami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Roszponkę przełożyć na talerz, dodać pokrojone na połówki pomidorki, ogórka w półplasterkach, paprykę pokrojoną w kostkę oraz cebulę w piórkach. Na sałatce ułożyć kostki sera feta oraz kiełki. Posypać prażonym słonecznikach. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem. Podawać z tostami z pieczywa posmarowanymi masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować