Sałatka warstwowa z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :)
Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie pomidorki. Jest treściwa, pyszna i nie potrzeba nic kroić ;)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g makaron pełnoziarnisty kokardki/penne
    puszka kukurydzy
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    ½ opakowania rukoli
    2 kulki sera mozzarella
    sól, czarny pieprz

    sos czosnkowy:
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu greckiego
    opakowanie sosu sałatkowego
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na dnie szklanego naczynia.
    Kukurydze odsądzamy z zalewy i wysypujemy równomiernie na makaron.
    Tuńczyka odsączamy i umieszczamy jako kolejna warstwę na kukurydzy. Na tuńczyku układamy równa warstwę rukoli.
    Mozzarellę kroimy w kostkę i układamy na rukoli.
    Przygotowujemy sos czosnkowy: Jogurt grecki, majonez, sos sałatkowy i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Powstały sos wylewamy równomiernie na mozzarelli.
    Całość posypujemy kolejną warstwę rukoli.
    Nakładamy sięgając łyżką do dna naczynia i zabierając wszystkie warstwy sałatki.

Porady

impreza, przyjęcie, sałatka, sałatka warstwowa, sałatka z tuńczykiem, sałatka z rukolą, sałatka z pomidorami, lekka sałatka, sałatka na imprezy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować