Sałatka Waldorf z rukolą

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku, gdzie pierwszy raz przygotował ją Oscar Tschirky. Pierwotnie składała się tylko z selera, jabłek i majonezu, dziś ma zdecydowanie bogatszy skład. W mojej wersji użyłam selera korzeniowego (choć są też przepisy z naciowym) i rukoli, która świetnie podkreśla orzechowy smak.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Seler korzeniowy - 1 średni
    Jabłko - 2szt
    Rukola - 3 garście
    Winogrona - 2 garście
    Orzechy w włoskie - 1 garść
    Majonez - 3 łyżki
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka waldorf z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera obieramy i wkładamy do wrzątku na 10 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie słupki.
    Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Winogrona przecinamy na pół. Orzechy włoskie tniemy na kawałki i prażymy kilka 3-4 minuty na suchej patelni.
    Mieszamy selera, jabłka, winogrona, orzechy (zostawiamy trochę do dekoracji) i rukolę. Dodajemy majonez z sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Sałatka powinna przegryźć się w lodówce.
    Przed podaniem sałatkę posypujemy orzechami i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Winogrona Jabłka Orzechy Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować