Sałatka Waldorf

4.5 (162 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, szwajcarskiemu kucharzowi który był kierownikiem Sali Hotelu. Oryginalny przepis, który sam mistrz zamieścił w swojej wydanej 3 lata później książce ''The Cookbook by Oscar of the Waldorf'' wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z dobrym majonezem. Po kilku latach bliżej nieznany kucharz uzupełnił kompozycję o pokrojone winogrona. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek.

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g filetu z kurczaka
    300 ml bulionu drobiowego *
    200 g ciemnych winogron bezpestkowych
    180 g selera naciowego
    2 średnie jabłka
    2 dojrzałe gruszki
    1 łyżka soku z cytryny
    60 g orzechów włoskich

    Sos

    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wina

Sałatka waldorf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
    * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Seler Winogrona Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować