Sałatka ta powstała w 19. wieku w hotelu Waldorf w Nowym Yorku. Głównie przygotowuje się ją z kawałków jabłka, selera naciowego i orzechów włoskich ułożoych na sałacie i polanych sosem majonezowym.
Sałatka waldorf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, a następnie grubo posiekać. Jogurt, majonez, miód, natkę pietruszki i skórkę z cytryny wymieszać w misce i dobrze doprawić solą i pieprzem.
Jabłka przekroić na 8 części, wyciąć gniazdo nasienne. Wymieszać z kawałkami selera, połówkami winogron (jak są małe, to nie trzeba przekrajać) i pokropić sokiem z cytryny, po czym wymieszać z dressingiem. Przed podaniem na półmisku ułożyć kawałki sałaty, wyłożyć mieszankę z dressingiem i posypać orzechami.
Komentarze