W święta w moim domu królują ryby, wśród nich prym wiodą śledziowe sałatki z domowym majonezem, ta z pieczonymi buraczkami nie tylko ładnie wygląda ale i smakuje!
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 śledziowych płatów matiasów
3 jajka
2 pieczone buraki
2 ogórki konserwowe
2 czerwone cebule
1/2 puszki czerwonej fasolki
1 jabłko
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę.
Matiasy osączyć z zalewy pokroić na paseczki, upieczone buraki w kostkę, tak samo konserwowe ogórki , obrane ze skórki jabłko i czerwoną cebulę.
Wszystkie składniki wymieszać w salaterce , dodać osączoną z zalewy czerwoną fasolkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
2.Przygotować domowy majonez:
Podstawą udanego majonezu jest to, że wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową.
Żółtko przełożyć do szklanej miseczki, wsypać szczyptę soli, cukier, dodać musztardę i ocet , troszeczkę oleju , wszystko razem dobrze zmiksować , gdy masa majonezowa jest dobrze utarta, wlewać cieniutkim strumieniem olej cały czas miksując aż zrobi się odpowiednia konsystencja. Majonez jest gotowy.
Sałatkę wymieszać z z majonezem schłodzić i podawać.
Komentarze