Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeśli brakuje pomysłów na sałatkę (oj znam to :-)) proponuję śledziową sałatkę z burakami, najlepiej smakuje zrobiona dzień wcześniej.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g matiasów w oleju lub śledzi wiejskich
    3 średnie buraki
    pół pęczka koperku (posiekać drobno)
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki jogurtu gęstego
    1 łyżeczka chrzanu
    sól i pieprz do smaku
    2-3 jajka ugotowane na twardo
    sos z połowy cytryny lub ocet jabłkowy, lub winny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie w oleju wyjąć z zalewy, pokroić na średnie kawałki i skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, lub winnym. Zostawić na godzinę. Śledzie wiejskie są gotowe od razu i wystarczy je tylko pokroić. Buraki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każdy owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około godzinę. Następnie buraki wystudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W misce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, koperek, doprawić solą i pieprzem. Następnie sos połączyć z tartymi burakami. W naczyniu docelowym wykładać warstwowo buraki i śledzie. Górę sałatki posypać krojonymi drobno jajkami. Udekorować koperkiem i gotowe.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować