Sałatka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 44 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka ryżowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. Dzisiaj uwielbia ją mój mąż i moja córka. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Prosta, szybka i smaczna :-)

  • 44 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 woreczki ryżu
    ogórki kiszone - 5 szt
    1 duża cebula
    pół łyżeczki soli
    5 jajek lub biała część pora
    2 papryki świeże (może być także papryka marynowana ze słoika)
    6 łyżek keczupu
    6 łyżek majonezu
    sól, pieprz
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z ryżem

Sałatka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć. Paprykę i jajka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać pół łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby zmiękła. Koperek umyć i drobno posiekać.
  • Sałatka ryżowa 2. Układać warstwowo sałatkę: ogórki kiszone, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki keczupu, cebula, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki majonezu, jajka, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki keczupu, papryka, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki majonezu, posiekany koperek. Sałatkę wstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc, gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować