Sałatka ryżowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. Dzisiaj uwielbia ją mój mąż i moja córka. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Prosta, szybka i smaczna :-)
44 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 woreczki ryżu
ogórki kiszone - 5 szt
1 duża cebula
pół łyżeczki soli
5 jajek lub biała część pora
2 papryki świeże (może być także papryka marynowana ze słoika)
6 łyżek keczupu
6 łyżek majonezu
sól, pieprz
pęczek koperku
Sałatka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć. Paprykę i jajka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać pół łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby zmiękła. Koperek umyć i drobno posiekać.
2.Układać warstwowo sałatkę: ogórki kiszone, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki keczupu, cebula, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki majonezu, jajka, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki keczupu, papryka, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki majonezu, posiekany koperek. Sałatkę wstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc, gotowe!
Komentarze