Sałatka ryżowa z warzywami, pomarańczą i prażonymi fistaszkami

wyświetlono: 258 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Sałatka z ryżu jaśminowego z dodatkiem ciecierzycy, słodkiej czerwonej papryki, charakternego czosnku, orzeźwiającej pomarańczy i chrupiących orzeszków ziemnych. Prosta w przygotowaniu, nietuzinkowa w smaku – wprost idealna na przyjęcie okolicznościowe czy imprezę ze znajomymi.

opublikowany: 31.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suchego ryżu jaśminowego
    200 g ciecierzycy konserwowej (masa po osączeniu z zalewy)
    1 średnia słodka czerwona papryka szpiczasta (100 g)
    2 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 duża pomarańcza (260 g - po obraniu ze skóry 190 g)
    50 g prażonych orzechów ziemnych (połówki)
    2 łyżki majonezu
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sałatka ryżowa z warzywami, pomarańczą i prażonymi fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ryżowa z warzywami, pomarańczą i prażonymi fistaszkami 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wystudzić i wsypać do miski, po czym wymieszać z gałką muszkatołową, cynamonem, osączoną ciecierzycą i posiekanym czosnkiem.
  • Sałatka ryżowa z warzywami, pomarańczą i prażonymi fistaszkami 2. Dołożyć pokrojony w kostkę miąższ papryki, sypać natkę pietruszki, dodać obraną ze skóry i rozdrobnioną na małe cząstki pomarańczę oraz orzechy. Składniki dokładnie wymieszać, połączyć z majonezem i całość doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE