Nietypowa sałatka, połączenie ciasta pieczarkowego i popularnej sałatki leśnej. Smakuje wyśmienicie i pięknie wygląda.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na tortownicę o śr 26cm
Spód pieczarkowy-
6 jajek
200g pieczarek
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
Masło do wysmarowania spodu formy
Sałatka-
1 duży słoik pieczarek lub 2 małe
1 słoiczek marynowanych podgrzybków
1 puszka kukurydzy
1 słoik marynowanej papryki
4 ogórki konserwowe
2 piersi z kurczaka
1 duży pęczek szczypiorku
5 jajek
½ pora
Sałatka na pieczarkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód pieczarkowy-
Pieczarki ścieramy na tarce lub w miarę drobno miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, a następnie cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy siemię lniane i pieprz. Odstawiamy mikser i powoli dodajemy pieczarki wymieszane z bułka tartą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką, przelewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułka tartą formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ½h. Upieczony całkowicie studzimy.
Sałatka-
Formę o takiej samej średnicy wykładamy folią spożywczą (ale nie dajemy jej pod rant tylko do góry, by wszelkie wytworzone sosy nie uciekły ;).
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z przyprawą do gyrosa. Dodajemy posiekanego w pół talarki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy tylko zmiękną, zestawiamy i studzimy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, odciskamy. Kukurydzę odcedzamy, a jajka kroimy w kostkę. Majonez łączymy z pikantnym ketchupem.
W okręgu układamy obok siebie pieczarki, np. tak jak u mnie, a pozostałe miejsca wypełniamy posiekanymi drobno marynowanymi podgrzybkami. Posypujemy warstwą posiekanego szczypiorku i smarujemy odrobinką majonezu wymieszanego z ketchupem. Kolejną warstwę stanowi ½ kukurydzy, przestudzone piersi z kurczaka, majonez z ketchupem, papryka i ogórek konserwowy, pozostała kukurydza, jajka, reszta sosu majonezowo-ketchupowego i ciasto pieczarkowe. Jeśli lubimy dobrze doprawione potrawy, używamy soli i pieprzu przy przekładaniu warstw. Sałatkę delikatnie dociskamy np. garnkiem i wstawiamy do lodówki lub zimnego pomieszczenia. Przed podaniem delikatnie odwracamy do góry dnem dostawiając odpowiednich rozmiarów talerz i ściągamy rant.
Porady
Sałatkę podajemy dobrze schłodzoną, wtedy najlepiej pokroić porcje.
Komentarze