Sałatka na pieczarkowym spodzie

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nietypowa sałatka, połączenie ciasta pieczarkowego i popularnej sałatki leśnej. Smakuje wyśmienicie i pięknie wygląda.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr 26cm
    Spód pieczarkowy-
    6 jajek
    200g pieczarek
    1 szklanka bułki tartej
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki pieprzu
    ½ łyżeczki soli
    Masło do wysmarowania spodu formy

    Sałatka-
    1 duży słoik pieczarek lub 2 małe
    1 słoiczek marynowanych podgrzybków
    1 puszka kukurydzy
    1 słoik marynowanej papryki
    4 ogórki konserwowe
    2 piersi z kurczaka
    1 duży pęczek szczypiorku
    5 jajek
    ½ pora

    Dodatkowo-
    3 łyżki oleju
    5 łyżek majonezu
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    Sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy „Kebab/gyros”
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Sałatka na pieczarkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód pieczarkowy-
    Pieczarki ścieramy na tarce lub w miarę drobno miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, a następnie cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy siemię lniane i pieprz. Odstawiamy mikser i powoli dodajemy pieczarki wymieszane z bułka tartą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką, przelewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułka tartą formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ½h. Upieczony całkowicie studzimy.

    Sałatka-
    Formę o takiej samej średnicy wykładamy folią spożywczą (ale nie dajemy jej pod rant tylko do góry, by wszelkie wytworzone sosy nie uciekły ;).
    Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z przyprawą do gyrosa. Dodajemy posiekanego w pół talarki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy tylko zmiękną, zestawiamy i studzimy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, odciskamy. Kukurydzę odcedzamy, a jajka kroimy w kostkę. Majonez łączymy z pikantnym ketchupem.
    W okręgu układamy obok siebie pieczarki, np. tak jak u mnie, a pozostałe miejsca wypełniamy posiekanymi drobno marynowanymi podgrzybkami. Posypujemy warstwą posiekanego szczypiorku i smarujemy odrobinką majonezu wymieszanego z ketchupem. Kolejną warstwę stanowi ½ kukurydzy, przestudzone piersi z kurczaka, majonez z ketchupem, papryka i ogórek konserwowy, pozostała kukurydza, jajka, reszta sosu majonezowo-ketchupowego i ciasto pieczarkowe. Jeśli lubimy dobrze doprawione potrawy, używamy soli i pieprzu przy przekładaniu warstw. Sałatkę delikatnie dociskamy np. garnkiem i wstawiamy do lodówki lub zimnego pomieszczenia. Przed podaniem delikatnie odwracamy do góry dnem dostawiając odpowiednich rozmiarów talerz i ściągamy rant.

Porady

Sałatkę podajemy dobrze schłodzoną, wtedy najlepiej pokroić porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować