Vol au vent

0 (0 ocen)

Vol au vent to danie kuchni francuskiej. Przygotowane z ciasta francuskiego bądź półfrancuskiego drożdżowego. Najczęściej wytrawne, podawane na gorąco. Aby złamać tradycję, ja podałam na zimno wypełnione sałatką.

Składniki:

  • Zaczyn:
    -250ml mleka,
    -80g mąki,
    -1/3 szkl. cukru
    -40g drożdży.

    Ciasto podstawowe:
    -520g mąki pszennej,
    -0,5 łyżki soli,
    -1 jajko.

    Ciasto maślane:
    -200g masła.

    Sałatka:
    -1 torebka ryżu,
    -1 papryka,
    -pół puszki kukurydzy,
    -3 ogórki kiszone,
    -3-4 łyżki majonezu,
    -sól i pieprz do smaku.

    Dodatkowo:
    -1 jajko,
    -kilka listków bazylii.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Vol au vent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na pół godziny.
  • 2. Ciasto podstawowe:
    Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, dodajemy jajko i zaczyn. Wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

  • 3. Ciasto maślane:
    W tym czasie masło wkładamy do miski i miksujemy. Masę maślaną przekładamy na folię do żywności, przykrywamy następnym płatem folii i wałkujemy na prostokąt około 1cm (mniej więcej 20x10cm). Odstawiamy do lodówki.
  • 4. Przygotowanie:
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i wałkujemy w kształt kwadratu o grubości 1cm. Na środek ciasta podstawowego wykładamy ciasto maślane, formujemy w kopertę i wałkujemy. Długość musi być 3 razy większa niż szerokość. Po rozwałkowaniu składamy na trzy części, wkładamy do reklamówki i pozostawiamy w lodówce przez 6 godzin.
    Czynność wałkowania powtarzamy około 5 razy. Zajmie nam to mniej więcej 3 dni.
  • 5. Sałatka:
    Ryż gotujemy tak, jak zaleca producent. Ostudzamy.
    Paprykę i ogórki myjemy, następnie kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy.
    Do ryżu dodajemy wszystkie warzywa, doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy.
  • 6. Ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość około 1cm.
    Szklanką wycinamy kółka. Powinno wyjść mniej więcej 30 sztuk. W 15 kółkach wykrawamy środki kieliszkiem.
    Jajka roztrzepujemy widelcem. Kółka, w których nie wycinaliśmy otworów, smarujemy jajkiem i widelcem robimy nakłucia. Nakładamy na każde kółko, wcześniej wycięte obręcze i smarujemy jajkiem tylko górną część (bez boków). Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut.
  • 7. W wystudzone foremki wkładamy sałatkę i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować