Sałata z tuńczykiem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka sałatka z sałaty rzymskie, z tuńczykiem, jajkiem i pomidorem. Całości dopełnia ogórek małosolny, który doskonale komponuje się z tuńczykiem, do tego słodka czerwona cebula i cytrynowy dressing. Jest to doskonała propozycja na lekką, ale sytą kolację lub na spotkanie z przyjaciółmi. Sałatkę robi się łatwo i szybko, a składniki są zdrowe i niedrogie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała sałata rzymska
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170g)
    3 jajka
    1 pomidor rzymski
    3 ogórki małosolne
    1/2 czerwonej cebuli

    Na sos:
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić , obrać i pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć i osuszyć, podrzeć na mniejsze kawałki. Ogórki, i pomidor pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Tuńczyka odcedzić na sitku.
    Na talerzu ułożyć sałatę, a na sałacie resztę pokrojonych składników.
    Wszystkie składniki sosu wymieszać i skropić sałatkę, podawać od razu po polaniu sosem. Smaczenego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować