Sałata lodowa w sosie jogurtowym

4.5 (179 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo efektowna przystawka. To taka sałatka w trochę innym wydaniu. Na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości.

Świetnie będzie do niej pasować chrupiąca bagietka lub grzanki. Doskonała również jako dodatek do mięs z grilla.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka sałaty lodowej

    1/2 szkl majonezu

    1/2 szkl jogurtu greckiego

    4 plastry bekonu parzonego

    2 łyżki posiekanego szczypiorku

    sól, świeżo zmielony pieprz

    1-2 pomidory

    czerwona cebulka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Sos jogurtowy

Sałata lodowa w sosie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

    Plasterki bekonu pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na chrupko na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Sałatę obrać z wierzchnich liści i pokroić na 4 części. Ułożyć na talerzach. Obok sałaty poukładać po kilka plasterków pomidora, posypać pokrojoną w piórka cebulą.

    Sałatę polać kilkoma łyżkami sosu, posypać szczypiorkiem i bekonem. Oprószyć pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować