Sakiewki z mięsa mielonego z jajkiem otulone boczkiem

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niby zwykłe mielone z jajkiem, ale tak przygotowane cieszą oko i na pewno zaskoczą domowników :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
    400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
    150 g boczku wędzonego w plastrach
    1 jajko
    1 kajzerka
    pół cebuli
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    mielona słodka i ostra papryka
    czosnek mielony
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Sakiewki z mięsa mielonego z jajkiem otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełóż mięso mielone, namoczoną i odciśniętą w mleku kajzerkę oraz posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wbij jajko i przypraw mieloną słodką i ostrą papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wyrób na gładką masę.
  • Sakiewki z mięsa mielonego z jajkiem otulone boczkiem 2. Mięso podziel na sześć równych części. Mokrymi dłońmi uformuj placuszek z mięsa i oblep nim jajko. Dwa plastry boczku połóż na krzyż, a na środku jajko oblepione mięsem. Boczkiem obłóż mięsną kulę zwijając końce na górze. Tak przygotuj pozostałe sakiewki. Sakiewki ułóż na papierze do pieczenia i piecz ok.35-40 minut w 180 st. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować