Niby zwykłe mielone z jajkiem, ale tak przygotowane cieszą oko i na pewno zaskoczą domowników :)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 ugotowanych na twardo jajek
400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
150 g boczku wędzonego w plastrach
1 jajko
1 kajzerka
pół cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
mielona słodka i ostra papryka
czosnek mielony
sól, pieprz
Sakiewki z mięsa mielonego z jajkiem otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełóż mięso mielone, namoczoną i odciśniętą w mleku kajzerkę oraz posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wbij jajko i przypraw mieloną słodką i ostrą papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wyrób na gładką masę.
2.Mięso podziel na sześć równych części. Mokrymi dłońmi uformuj placuszek z mięsa i oblep nim jajko. Dwa plastry boczku połóż na krzyż, a na środku jajko oblepione mięsem. Boczkiem obłóż mięsną kulę zwijając końce na górze. Tak przygotuj pozostałe sakiewki. Sakiewki ułóż na papierze do pieczenia i piecz ok.35-40 minut w 180 st. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarze