Roladki z mięsa mielonego

3.95 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, oto przepis dla Ciebie. Szybki, prosty sposób przygotowania, a ich smak rozpływa się w ustach.
Kotlety mielone z farszem w sosie z nutką ziół włoskich.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki musztardy
    • ½ łyżeczki ostrej papryki
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki bułki tartej
    • Mąką pszenna do panierki
    • sól
    Składniki na farsz:
    • 2 ogórki konserwowe
    • 1 cebula
    • 100 g pieczarek konserwowych
    Składniki na sos:
    • 1 szk. bulionu rosołowego
    • 100 g pasty paprykowej
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

3.95 (19 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. 1. Do miski przekładam mięso, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i wyrabiam masę mięsną.
    2. Cebulę obieram. Cebulę, ogórki, pieczarki drobno kroję.
    3. W dłoniach formuję kulkę, rozpłaszczam ją dłonią, na środku mięsa układam porcję z ogórków i pieczarek.
  • kotlety 2. 4. Mięso zwijam, tworząc roladki, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso się zarumieni.
  • roladki 3. 5. Następnie podlewam bulionem, dodaję pastę paprykową, wsypuję tymianek, oregano, bazylię, 10 minut gotuję, zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję.
  • mielone 4. 6. Kotlety gotowe, podaję z surówką oraz ziemniakami.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować