Bardzo smaczne roladki z mięsa drobiowego z farszem z szynki, sera żółtego i natki pietruszki.
Najlepiej smakują polane sosem czosnkowym w towarzystwie kaszy gryczanej i ulubionej surówki :)
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
3 plastry szynki
3 plastry żółtego sera
1 pęczek natki pietruszki
1 mała cebula
majeranek
mielona słodka i ostra papryka
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko. Dodaj posiekaną cebulę, majeranek, mieloną słodką i ostrą paprykę oraz bułkę tartą. Przypraw do smaku solą i pieprzem i wyrób na gładką masę.
2.Masę mięsną rozłóż na papierze, po czym uformuj prostokąt.Na mięsie rozłóż umytą, posiekaną natkę pietruszki oraz plastry sera i szynki. Całość zwiń w roladę (zwijając u krótszego boku), po czym przełóż do lodówki na 2 godziny.
3.Po tym czasie roladę pokrój na tej samej wielkości plastry i rozłóż na papierze do pieczenia. Skrop oliwą i piecz 30 minut w 180 st. Podawaj np. z kaszą gryczaną i ulubioną surówką.
Komentarze