Sakiewki naleśnikowe z na pomarańczach z sosem owocowym

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosty, a zarazem bardzo smaczny deser, który można przygotować ukochanej osobie na słodki podwieczorek. Deser powstał pod wpływem chwili z dostępnych w lodówce i zamrażarce produktów :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NALEśNIKI::
    - mleko: 1 szklanka
    - woda gazowana: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - jajka (duże): 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - olej (do smażenia): 2 łyżki
    NADZIENIE::
    - serek homogenizowany naturalny: 300 gramów
    - śmietana 30 %: 250 mililitrów
    - wanilia laska: 1 sztuka
    - cukier puder: 4 łyżki
    SOS MALINOWO-TRUSKAWKOWY::
    - maliny (poza sezonem mogą być mrożone): 1 szklanka
    - truskawki (poza sezonem mogą być mrożone): 1.5 szklanki
    - cukier puder: 2 łyżki
    DODATKOWO::
    - pomarańcza: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sakiewki naleśnikowe z na pomarańczach z sosem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sakiewki naleśnikowe z na pomarańczach z sosem2 1. Na początku przygotowujemy nadzienie i sos owocowy.
    Sos malinowo-truskawkowy: Umyte i osuszone owoce (lub rozmrożone truskawki i maliny) umieszczamy w naczyniu, zasypujemy cukrem i miksujemy, aż powstanie gęsty sos. W razie czego można dosłodzić sos lub dodać więcej owoców.
    Nadzienie: Schłodzoną śmietankę ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru i ziarenkami wanilii na sztywno. Serek naturalny mieszamy z resztą cukru pudru. Do serka dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie.
    Dodatkowo: Pomarańcze myję dokładnie, kroję w cienkie półplastry. Układam na talerzach tworząc okrąg.
    Naleśniki: Można je usmażyć ze swojego własnego sprawdzonego przepisu.
    W misce miksujemy mleko, wodę gazowaną, jajka z mąką i szczyptą soli. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na teflonowej patelni. Przekładamy naleśniki na ogrzany talerz.
    Sakiewki: Na każdy usmażony naleśnik nakładamy czubatą łyżkę nadzienia, chwytamy za końce naleśnika tworząc sakiewkę. Można związać ją wstążeczką czy udekorować skórką ściętą z pomarańczy. Kładę każdą nadzianą sakiewkę na pomarańczach ułożonych dekoracyjnie na talerzu. Następnie polewam wcześniej przygotowanym sosem malinowo-truskawkowym i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować