Sakiewki naleśnikowe na pomarańczach z sosem owocowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Prosty, a zarazem bardzo smaczny deser, który można przygotować ukochanej osobie na słodki podwieczorek.

  • 15 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    2 szklanki mąki pszennej
    2 duże jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia (niewielka ilość)

    Nadzienie:
    300 g serka homogenizowanego naturalnego
    250 g śmietany 30%
    1 laska wanilii
    4 łyżki cukru pudru

    Sos malinowo-truskawkowy:
    1 szklanka malin (poza sezonem mogą być mrożone)
    1,5 szklanki truskawek (jak wyżej)
    2 łyżki cukru pudru (w zależności od zawartości cukru w owocach)

    Dodatkowo:
    2-3 pomarańcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sakiewki naleśnikowe na pomarańczach z sosem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sakiewki naleśnikowe2 1. Na początku przygotowujemy nadzienie i sos owocowy.
    Sos malinowo-truskawkowy: Umyte i osuszone owoce (lub rozmrożone truskawki i maliny) umieszczamy w naczyniu, zasypujemy cukrem i miksujemy, aż powstanie gęsty sos. W razie czego można dosłodzić sos lub dodać więcej owoców.
  • 2. Nadzienie: Schłodzoną śmietankę ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru i ziarenkami wanilii na sztywno. Serek naturalny mieszamy z resztą cukru pudru. Do serka dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie.
  • 3. Pomarańcze myję dokładnie, kroję w cienkie półplastry. Układam na talerzach tworząc okrąg.
  • 4. Naleśniki: Można je usmażyć ze swojego własnego sprawdzonego przepisu.
    W misce miksujemy mleko, wodę gazowaną, jajka z mąką i szczyptą soli. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na teflonowej patelni. Przekładamy naleśniki na ogrzany talerz.
  • 5. Sakiewki: Na każdy usmażony naleśnik nakładamy czubatą łyżkę nadzienia, chwytamy za końce naleśnika tworząc sakiewkę. Można związać ją wstążeczką czy udekorować skórką ściętą z pomarańczy. Kładę każdą nadzianą sakiewkę na pomarańczach ułożonych dekoracyjnie na talerzu. Następnie polewam wcześniej przygotowanym sosem malinowo-truskawkowym i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować