Prosty, a zarazem bardzo smaczny deser, który można przygotować ukochanej osobie na słodki podwieczorek.
15 min
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
szczypta soli
olej do smażenia (niewielka ilość)
Nadzienie:
300 g serka homogenizowanego naturalnego
250 g śmietany 30%
1 laska wanilii
4 łyżki cukru pudru
Sos malinowo-truskawkowy:
1 szklanka malin (poza sezonem mogą być mrożone)
1,5 szklanki truskawek (jak wyżej)
2 łyżki cukru pudru (w zależności od zawartości cukru w owocach)
Sakiewki naleśnikowe na pomarańczach z sosem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy nadzienie i sos owocowy.
Sos malinowo-truskawkowy: Umyte i osuszone owoce (lub rozmrożone truskawki i maliny) umieszczamy w naczyniu, zasypujemy cukrem i miksujemy, aż powstanie gęsty sos. W razie czego można dosłodzić sos lub dodać więcej owoców.
2.Nadzienie: Schłodzoną śmietankę ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru i ziarenkami wanilii na sztywno. Serek naturalny mieszamy z resztą cukru pudru. Do serka dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie.
3.Pomarańcze myję dokładnie, kroję w cienkie półplastry. Układam na talerzach tworząc okrąg.
4.Naleśniki: Można je usmażyć ze swojego własnego sprawdzonego przepisu.
W misce miksujemy mleko, wodę gazowaną, jajka z mąką i szczyptą soli. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na teflonowej patelni. Przekładamy naleśniki na ogrzany talerz.
5.Sakiewki: Na każdy usmażony naleśnik nakładamy czubatą łyżkę nadzienia, chwytamy za końce naleśnika tworząc sakiewkę. Można związać ją wstążeczką czy udekorować skórką ściętą z pomarańczy. Kładę każdą nadzianą sakiewkę na pomarańczach ułożonych dekoracyjnie na talerzu. Następnie polewam wcześniej przygotowanym sosem malinowo-truskawkowym i od razu podajemy.
Komentarze