Ryż z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, słodka zapiekanka. Możemy ja podać jako bezmiesny obiad lub ciepłą kolacje.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka: 1.5 kilograma
    - ryż: 2 szklanki
    - rodzynki: 1 szklanka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - woda (niechlorowana): 0.5 litra
    - mleko: 0.5 litra
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mleko i wodę, dodać sól i ryż. Całość zagotować i gotować jeszcze 10 minut. Odstawić do czasu aż ryż wchłonie resztę płynu (15-20 min). Jabłka obrać, pokroic w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do nich rodzynki, cynamon i cukier. Jesli są mało soczyste dodać 1/2 szklanki wody. Tak przygotowane jabłka smażyć aż będą szkliste. W naczyniu żaroodpornym (lub innym do zapiekania) ułożyć połowę ryżu, na to wyłożyć przesmażone jabłka (jesli pusciły sok to go odcedzić). Na wierzch wyłożyć resztę ryżu i polać na wierzchu wytworzonym sokiem. Zapiekać w temp 150-160 stopni przez ok 30 minut. Podane składniki wystarcza na 6-8 porcji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bezglutenowa Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować