Rydze w solance

  • wyświetlono: 2433 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowane rydze będą idealnym dodatkiem do pierożków, nadzienia oraz usmażenia na maśle, po wcześniejszym wymoczeniu rydzy w zimnej wodzie z nadmiaru soli, tak zapasteryzowane rydze mogą stać w piwnicy nawet rok!

Anitka0804
  • 6 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

3 kg malutkich rydzy

Zalewa:
2 l wody
2 łyżki soli + łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Rydze w solance

  • gotowanie rydzy1. Rydze dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, obgotowujemy ok 15 minut
  • płukanie rydzy2. Po tym czasie rydze płuczemy w zimnej wodzie i przekładamy do czystych i suchych słoiczków
  • 3. Zalewę zagotowujemy i zalewamy rydze w słoiczku, posypujemy szczyptą soli i zakręcamy słoiki
  • 4. Pasteryzujemy ok 15 minut od zagotowania wody
  • 5. Zimne słoiki wynosimy w chłodne miejsce

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybyRydzePrzetworyna zimędary jesienidrugie śniadanieprzetwory z grzybówdary lasuprzepis_miesiąca1000smażone rydzerydzrydze w solanceŚwięto rydzarydze w solirudy rydz

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magda28

Grzyby w solance

Tak zrobione grzybki są dobre na...

marynowane rydze

Dodane przez: paolineczka

Marynowane rydze

Rydze to szlachetne grzyby, najlepiej...

grzybki

Dodane przez: marysiaz

Marynowane rydze

Rudy rudy rudy rudy rydz, mam na...

.

Dodane przez: Anitka0804

Marynowane rydze

Pyszne rydze w zalewie octowej...

.

Dodane przez: Anitka0804

Rydze po cygańsku

Pyszne grzyby, dary lasu, rydz!...

Marynowane grzyby leśne

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Marynowane grzyby - maślaki, rydze, prawdziwki

Uwielbiam spacery po lesie, o każdej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE