Rydze w solance

4.38 (194 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane rydze będą idealnym dodatkiem do pierożków, nadzienia oraz usmażenia na maśle, po wcześniejszym wymoczeniu rydzy w zimnej wodzie z nadmiaru soli, tak zapasteryzowane rydze mogą stać w piwnicy nawet rok!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg malutkich rydzy

    Zalewa:
    2 l wody
    2 łyżki soli + łyżka
Wystaw ocenę:

4.38 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z grzybów

Rydze w solance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie rydzy 1. Rydze dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, obgotowujemy ok 15 minut
  • płukanie rydzy 2. Po tym czasie rydze płuczemy w zimnej wodzie i przekładamy do czystych i suchych słoiczków
  • 3. Zalewę zagotowujemy i zalewamy rydze w słoiczku, posypujemy szczyptą soli i zakręcamy słoiki
  • 4. Pasteryzujemy ok 15 minut od zagotowania wody
  • 5. Zimne słoiki wynosimy w chłodne miejsce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować